dissabte, 9 de gener del 2010

Vint-i-cinc mil·límetres


Pensat i fet.
En l'antiga fotografia fotoquímica el format de pel·lícula de 35mm era el més utilitzat i en base a ell es van establir els rangs o categories en què havien de figurar els objectius. D'aquesta manera, es considerava tres grans rangs:
  • normal o estàndard; eren objectius compresos entre els 35mm i els 70mm, fins i tot entre els 24mm i els 6omm. Se suposava que aquest objectius cobrien, aproximadament, una àrea semblant a la de l'ull humà. Per aquesta raó, els objectius de 50mm de focal fixa eren els més abundants i els que solien vindre per defecte quan et compraves una càmera. Per això, Bert Stephani el tria per fer el seu projecte. Una cosa així com la vida a través dels teus ulls.
  • gran angular; objectius per sota dels 35mm. Permeten acostar-te molt al subjecte a l'hora de disparar; quasi t'obliguen a fer-ho. Accentuen la perspectiva i introdueixen en el camp de visió el que seria la nostra percepció perifèrica.
  • teleobjectius; per damunt dels 70mm. Contràriament, t'has d'allunyar de l'objecte o, dit d'altra manera, pots fotografiar objectes llunyans com si estigueren a la vora.

Ja sé que açò ho sap tot el món, però permeteu-m'ho.
Amb el pas a la fotografia digital, es manté la convenció, d'alguna manera, de fer referència a aquesta classificació, tot i que els diferents tamanys dels sensors electrònics que han vingut a substituir els films fotoquímics no eren, fins fa poc temps, i només en determinats models de càmeres, iguals als antics 35mm. En els actuals sistemes full frame, en algunes Canon i Nikon, sí que es produeix aquesta equivalència. En el sistema 4/3, el propi d'Olympus, que és la marca de la càmera que tinc, es va apostar per un estàndard que fóra exactament la meitat de l'estàndard dels 35mm. Això suposa que l'equivalent a un objectiu normal de 50mm en 35 mm. li correspon un de 25mm. en el 4/3. Per això, he triat aquesta distància focal per a emular a Stephani. Em propose fer una foto diària amb aquesta focal i compartir-la, durant un període de 25 dies. Per això, he fet un àlbum en el meu Flickr. Haurien també d'anar apareguent en el widget anomenat Textures de la barra lateral d'aquest bloc. Aquesta és la primera, acaba de treure del forn:

Úrsula