divendres, 12 d’octubre del 2012

Joan Cage

 Fa just cent anys que va nàixer un dels compositors i creadors més importants de tota la història: John Cage. El seu mestre Schönberg el va definir a la perfecció: no és un compositor sinó un inventor genial. Qui vol compondre si pot inventar?

Hi ha moltes obres que passaran per dret propi a la història, no només de la música, sinó de la creació artística: Imaginary Landscape núm.1 (1939) -la primera peça electrònica mai composta-, el famosíssim 4'33'' (1952) i la primeríssima performance "Theatre Piece No. 1" (1952). Vos aniré contant més coses d'aquest creador fonamental.

Justament aquesta setmana tenim un ex-alumne del centre, Santi, fent un treball interessantíssim de performance amb l'alumnat del batxillerat artístic (plàstic i escènic). I John Cage, clar, juga un paper fonamental. El cas és que, per una de les serendípies que encantaven Cage, arribe un dia a casa i em trobe aquesta creació de Joan, el meu fill menut: què faríeu vosaltres? El duc al metge o comence a obrir un compte en Suïssa?
(Perdoneu la falta de qualitat de la foto: el meu fill és molt purista amb allò de l'essència efímera de l'art i no pots badar si vols fixar aquestes creacions.)