dilluns, 4 de febrer del 2008

Pel compromís



No solament ens comprometrem amb la paraula. Ací estem Begonya, Mavi i jo en la concentració que es va celebrar dimarts passat en contra de l'enderrocament del teatre romà de Sagunt. Reproduïsc el manifest que tantíssimes entitats saguntines, inclòs l'IES Clot del Moro, han signat pel compromís.


Perquè estimem el nostre poble
cal construir i no enderrocar

PERQUÈ ESTIMEM EL NOSTRE POBLE, rebutgem enèrgicament que les obres de rehabilitació del teatre romà de Sagunt s’enderroquen perquè esta actuació, donat el seu traumàtic impacte urbanístic, trencarà el desenvolupament urbà, cultural, turístic, social i econòmic del poble.

Demanem a la Generalitat que, des del respecte a la sentència del Tribunal Suprem, estudie totes les alternatives legals que existixen abans de procedir a la demolició perquè si es dóna esta possibilitat complir la sentència serà enfonsar el poble. Es posaria en perill la consolidació del Festival Sagunt a Escena i tants altres esdeveniments culturals –com ara el Festival Grecollatí dins de la Setmana de Cultura Clàssica- que ens resulten essencials per a la promoció turística de la ciutat. Apostem perquè el teatre romà continue sent un teatre i tinga un ús funcional en la seua dimensió educativa i cultural perquè el disfruten saguntins i visitants. Que siga un monument viu i no un monument mort.

Demanem a la Generalitat que els diners que costaria una hipotètica demolició s’invertisquen en projectes de present i futur lligats a la revitalització econòmica i cultural de Sagunt. Que s’invertisquen en el patrimoni saguntí: que s’invertisquen en el museu didàctic del teatre que fomentaria el seu ús educatiu, que s’invertisquen en que el teatre siga un monument accessible per a tots, que s’invertisquen en el Sagunt a Escena, que s’invertisquen en el castell, que s’invertisquen en infraestructures turístiques, que s’invertisquen en plans de dinamització turística, que s’invertisquen en la dinamització del comerç local, que s’invertisquen en millorar el barri jueu, que s’invertisquen en ciutat vella, que s’invertisquen també en el nostre patrimoni industrial.

PERQUÈ ESTIMEM EL NOSTRE POBLE, no ens pronunciem ni a favor ni en contra de les obres de rehabilitació del teatre romà, respectem totes les opinions, però considerem que això és una polèmica que ja forma part del passat i que ha perjudicat molt la ciutat de Sagunt. Ha sigut una baralla estèril que ens ha condemnat a l’oblit i ha paralitzat les inversions en el nostre patrimoni, només cal veure l’estat actual del castell de la ciutat, i que, en tot cas, ha sigut utilitzada políticament i no ha beneficiat als ciutadans.

Perquè estem orgullosos del nostre teatre, perquè estem orgullosos del Festival Sagunt a Escena i del Festival Grecollatí, perquè estem orgullosos del barri jueu, perquè estem orgullosos del castell, perquè estem orgullosos de la ciutat vella, perquè estem orgullosos del nostre patrimoni històric i també de l’industrial, volem fer una aposta definitiva pel futur i que els diners públics de tots els valencians no es malgasten en enderrocar, sinó en construir, que els nostres fills continuen sentint-se orgullosos del llegat que els hem deixat, un patrimoni viu i revaloritzat que siga també orgull de tots els valencians.

SAGUNT, 14 DE GENER DEL 2008

4 comentaris :

Amadeu Sanz ha dit...

Com va dir Asterix:"Aquests romans són tots bojos!"
On són ara tots aquells que, al seu moment, es manifestaven contra la reforma del teatre? Són a casa o també es manifesten contra la contrareforma?
Com els del València CF, em sap greu dir-ho, a vegades pense que tenim el que ens mereixem.

Begonya Mezquita ha dit...

Ui, quina cara de filles de Maria que fem les tres!

Anònim ha dit...

M'apunte a la proclama! Aquest estiu passat vaig anar al teatre a vore Otel.lo.
No té sentit enderrocar res ara, però tal i com es fan les coses en aquest país nostre...

Olga Gargallo ha dit...

Encara que no isc a la foto, jo també hi era. I hi seré.
Amadeu, molts dels romans i de les romanes que estaven en contra de la reforma dels anys noranta (perquè de reformes, n'han hagut d'altres), ara, estan en contra de la contrareforma. Ja sé que és difícil d'entendre, sobretot per als gals. I, d'altra banda, jo no crec que ens meresquem tantes misèries.