dimecres, 31 de desembre del 2008

Llegir, escriure, ensenyar!

Vaig trobar-me l'altre dia aquests tres infinitius al llibre Mal d'escola del Danniel Pennac. Tres verbs que ens descriuen a la perfecció: a mi, a nosaltres, a vosaltres.

Perquè hi havia la lectura.
Jo no sabia, aleshores, que la lectura em salvaria.
En aquell temps llegir no era la proesa absurda que és avui. Considerada una pèrdua de temps, perjudicial per al treball escolar, la lectura de novel·les ens estava prohibida a les hores d'estudi. D'aquí la meva vocació de lector clandestí: novel·les folrades com els llibres de classe, amagades a tot arreu on es podia, lectures nocturnes amb llanterna de butxaca, dispenses de gimnàstica, tot era bo per trobar-me tot sol amb un llibre. L'internat me'n va donar el gust. M'hi calia un món meu, ni que fos els dels llibres. A la meva família, sobretot, havia mirat com llegien els altres: el pare fumant la pipa a la butaca, sota el con d'un llum, passant-se distretament l'anular per la ratlla impecable de la clenxa, amb un llibre obert sobre els genolls creuats; en Bernard, a la nostra habitació, ajagut de costat, amb els genolls plegats, la mà dreta que li sostenia el cap... Hi havia benestar en aquestes actituds. En el fons allò que em va empènyer a llegir va ser la fisiologia del lector. Potser només vaig llegir, al començament, per reproduir aquelles postures i explorar-ne d'altres. Llegint em vaig instal·lar físicament en una felicitat que encara em dura.

[...]

Un mestratge i prou: el mínimum vital del professor. Professor de petits, papa. En escoles petites, si calia. Retornar al lloc del crim. Ocupar-me dels nens que havien caigut a l'abocador de Djibouti. Ocupar-me'n amb el record ben clar d'allò que jo vaig ser. I a banda d'això, la literatura! La novel·la! L'ensenyament i la novel·la! LLegir, escriure, ensenyar!


Amics, amigues: que tingueu un molt bon any.

5 comentaris :

Olga Gargallo ha dit...

I tu també Alex, que tingues molt bon any.Tu, la teua família, tots els aparaulats i llurs famílies.
Tots els companys i companyes. Els manifestants i les manifes-tantes. Els ciutadans i les ciutadanes en català.

Que tingueu molt bon any.
Que gaudiu d'aquest any NOU.

novesflors ha dit...

Bon Any (i bones lectures) per a tots els components del vostre blog.

Begonya Mezquita ha dit...

Vaig llegir fa unes setmanes bona part del llibre que esmentes, Àlex. Tot i que hi ha passatges plens de saviesa i de tendresa, el resultat m'ha deixat una miqueta despagada. I pel que fa als tres infinitius que encapçalen el teu post, diria que sense el primer no hi ha cap dels altres dos, oi?
Bon any 9!

Jesús M. Tibau ha dit...

T'informo que he inclòs l'enllaç a aquest post a la secció de Blogs degustació d'avui

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.